Drikk først (og så finner du ut etterpå hva det er)

IMG_20150711_190830

Dagens oppvaskcocktail er en velkjent drink vi alle møter med jevne mellomrom: Drikk først (og så finner du ut etterpå hva det er).

Denne cocktailen har et varierende innhold. Den defineres i stedet av avsenderes manglende vilje eller evne til å forklare hva det er før man har drukket den.

Om dagens cocktail kan vi umiddelbart si det er øl. Jeg fikk det av min tante. Hun igjen fikk det av ektemannen til min kusine, som brygget den selv på min gamle sommerjobbarbeidsplass Hesnes Gartneri. Første smak peker i retning av ale.

Som Drikk først-cocktail ligger denne i den fine «Dette er noe jeg hadde stående i skapet»-underkategorien.

Når jeg selv serverer Drikk først er det som regel Gammel Oppland fra lommelerke. De vanligste Drikk først-cocktailene man møter i voksen alder er blant annet Sambuca (ofte spandert av noen som nok har lest for lite bøker) eller Fernet Branca (ofte fra person som har lest for mange bøker). Men her er det mange variasjoner, og kontekst er avgjørende.

Kontinentale drikkevaner er normalt sløvsinn for middelklassen, men i denne sammenhengen bør man absolutt følge tysk tradisjon: Er Drikk først-cocktailen Gemeinschaft (slik som her) takker man ja, er den derimot Gesellschaft bør man styre unna. Sistnevnte får du av fremmede eller uærlig bekjente, og den plasserer deg i risikosonen for å bli offer for grov kriminalitet av et eller annet slag.

Drikk først er en cocktail som ofte har en viss sjarm. Når den som dagens versjon har snev av kortreist håndverk og bokstavelig talt har vandret gjennom flere slektsledd, er den også særdeles velegnet som oppvaskcocktail.

Den største innvendingen er at den var så alkoholsvak at jeg må utsette å lese gjennom Se og Hør-samlingen min mor har liggende her på hytta.

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>