Denne månedens dobok: Down Under

CameraZOOM-20120824184644840

For et par uker siden kom vi tilbake til Bergen etter to måneder på Sørlandet. Da var det endelig tid for alle småbarnsfedres store sommerhøydepunkt: Å komme tilbake til kontoret og få drikke morgenkaffeen i fred mens man leser gjennom avisen.

På hjemmefronten går ting på skinner. Nye karen som ble med oss fra Sørlandet er i stort sett i toppslag så lenge han får pupp og sove i fred. Det er ikke så mye mer å si om den saken.

Det som derimot bør utbroderes er denne månedens dobok som var Bill Brysons Down under, en reisebeskrivelse fra Australia.

I denne settingen blir man ekstra oppmerksom på lesingens kvantitative sider (sic.) så det er med betydelig tilfredshet jeg satt ny personlig rekord: Inkludert en masse forbiblaing ble hele 464 sider harva gjennom på 21 dager.

Rekorden skyldes i liten grad kostholdet, men derimot at Bryson er en meget velegnet forfatter å lese på do: Dette er lettlest, samtidig som Brysons grundige research og tidvis skarpe humor holder motivasjonen oppe.

De sentrale innsiktene i Brysons bok handler mye om de pussige paradoksene skapt av kombinasjonen av Australias betydelige geografiske størrelse og den mentale småheten som preger kulturelle og samfunnsmessige forhold. Man får helt klart inntrykk av at Australia er et kontinent av heller enkle mennesker som ikke helt vet hvordan de skal fylle det enorme terrenget de har fått til rådighet.

Blant høydepunktene er beskrivelsene av Australske storbyer, spesielt hovedstaden Canberra. En parklignende by opprettet i nyere tid for å bli hovedstad, men hvor det skjer fint lite og hvor Bryson blir satt på hard prøve når han en ukedag prøver å finne en restaurant som ikke bare er åpen, men også passe livlig.

Bryson har en hang til å bli unødvendig pludrende, men i denne sammenhengen er det en fordel; Da blar man forbi de mer trivielle partiene. Slikt forsterker følelsen av å ha fått unnagjort en solid økt.

Pocketformatet til boken er ikke helt optimalt. På plussiden er boken fysisk sett ikke veldig stor, og den er også forholdsvis lett. Men på minussiden er bokryggen heller stiv slik at til tross for lite vekt/størrelse funker enhåndsgrepet best midtveis i boken.

Brysons A Brief History of Everything står også i dohylla, men den får vente. Nå er det på tide med tyngre saker så neste bok ut er den amerikanske historikeren John Sweets klassiske verk om Frankrike under den tyske okkupasjonen: Choices in Vichy France

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>