Neste måned er nye imorgen imorgen

Kanskje på tide med en noe friskere oppdateringsfrekvens her. Til og med mora mi har begynt å klage på at det er lite nytt.

På den annen side, dette er nå et av de få stedene hvor jeg ubekymret kan skyve ting foran meg uten at det blir dårlig stemning over middagsbordet av den grunn. I motsetning til løse lister i gangen og andre oppussingmessige utsettelsesprosjekter kan uskrevne bloggposter feies under teppet med den samme nonsjalante selvfølgeligheten man i mer rufsete tider ignorerte oppvasken som tårnet seg opp i det nedstøvede ungkarskollektivet man gjemte seg i.

Men i en serie bloggposter gjør Karlsen hjemmeleksen sin og presenterer sommerens leste bøker, her, her og her. Det var en påminnelse om at jeg for to måneder siden tenkte på det samme uten at jeg fikk fingeren ut av den grunn.

Bedre sent enn aldri.

Sommerlektyre 2010:

Aasmund Olavsson Vinje: Ferdaminne
Dette er en nyutgivelse av Vinjes samling med småartikler om en reise han tok fra Oslo til Trondheim i 1861. I likhet med Eilert Sundt gir Vinje her en beskrivelse av et hverdagsnorge som er fremmedartet både i forhold til dagens Norge, men også i forhold til de forestillinger vi i dag har om 1800-talls Norge. Samtidig skimter man gjennom Vinjes beskrivelser og analyser av den skittenstøvete, fattigslige men stadig vennlige og arbeidsomme landsbygda konturene av et mer moderne, og mer velkjent norsk samfunn. Vinje er en glemt helt.

Roberto Bolano: Ville detektiver
Det er noe uklart for meg om Roberto Bolano er det helt store eller ikke. At bøkene hans gjennomgående ser ut til å være 200-300 sider for lange er heller ikke akkurat oppklarende. Som med den posthumt utgitte 2666 legger Ville detektiver igjen en usikkerhet om den er en like bra bok som ideen om den er. Men sør-amerikansk litteratur er ikke hverdagskost og når Bolano i tillegg ikke har så mye som en liten fjert av magisk realisme i seg så foretrekker jeg å skumlese transportetappene fremfor å legge den fra meg. 2666 var bedre.

Cormac McCarthy: Blood Meridian
Jeg har ikke lest så mye Cormac McCarthy som jeg burde. Dette er en start. Dyster og voldelig. Hadde vært spennende med en parallellanalyse av Vinje og MacCarthys beskrivelser av henholdsvis norsk og amerikansk rural periferis sakte oppvåkning inn i moderniteteten. Men det får blir en annen gang.

James C. Scott: The Art of Not Being Governed
Muligens noe obskurt å lese en bok om fjellbønder i sør-øst Asia. Men her renner det over med konversasjonsmessige gullkorn. Aller mest aktuelt er Scotts teori om Zomia. En sone definert av sin høyde over havet og som dukker opp gjennom fjellområder i hele sør-øst asia. Zomia er en frisone for stammefolk som vil bort fra staten i lavlandet. Sosial organisering, landbruksformer, hvilke grønnsaker som plantes og motvilje mot å lære seg å lese er deler av repetoaret som brukes for å unngå å bli hersa med av lavlandets maktelite. For å understreke temaets anarkistiske strømninger har boken til og med et kapitell 6 1/2. Boston Globe har en fin oppsummering. Hadde Humla og jeg fremdeles frekventert Logen på fredagene ville denne boken blitt flittig referert til. Etter et par Fernet også med en innlagt parallell til Vinje og Gudbrandsdalbøndene i Ferdaminne.

Sam Lipsythe:The Ask
Kjøpte denne etter å lest omtale av den i New York Times. Helt ok bok om x-generasjonen som er blitt voksen. Les heller Douglas Coupelands Generation X en gang til. Eller enda bedre: Microserfs. Latsabbene kan se Clerks.

Yoshihiro Tatsumi: A drifting Life
800-siders tegneserieselvbiografi av en de mest kjente mangategneserietegnerne i Japan. Gøy i ca 600-sider før ymse 50-tallsmangaforlagsintriger begynner å oppleves noe smalt.

Dette var stress. Til neste år skal jeg lage denne listen før sommeren så slipper jeg å skrive noe om bøkene. Som min samboer sier når jeg somler: DU FÅR BARE MER Å GJØRE SENERE!

2 svar på “Neste måned er nye imorgen imorgen”

 1. Ståle Karlsen

  Meget interessant liste.Jeg leste også nylig A Drifting Life, og i likhet med deg, merket jeg en viss urolighet i kroppen da de interne intrigene i manga-verdenen begynte å gjøre seg gjeldende. Særlig spørsmålet om hva de skulle kalle de forskjellige genrene kunne virke vel akademisk på en ikke-orientaler. (Kan man si det?)
  Forøvrig vil jeg gjerne få anbefale Ozamu Tezukas 8-binds verk om Buddha. Det er en slags biografi, men med mytens eventyrforumlar og enestående fortellerevne både i komposisjon og tegning. Tezuka skrev dette fra 1972-83. Tror det blir ca 2000 sider til sammen, men de løper av gårde som viltre tamhester.

 2. Hepp.

  Du leser visst like mye på en sommer som jeg gjør på et par år. Men trøsten er at du er på vei utforbakke om ca 3-4 uker, så om litt kan vi diskutere VG-overskrifter mellom gispene på den ene rundemannsturen vi klarer i løpet av året. Sic transit, etc.

  Jeg er litt på McCormac-kjøret. Har lest The Road, Blood Meridian og All the pretty horses i løpet av siste år. Holder på med The crossing nå. Den mannen skriver som Hemingway og skremmer meg om natten. Har faktisk trålet Bergen etter All the pretty horses-filmen. Man blir litt kjerring med åra. Har også lest Guns, germs and steel. Greit med litt folkeopplysning når man bare har VG å navigere etter, liksom.

  Mvh

  Ole

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>