Wifi-problemer med Ubuntu 8.04 og 8.10

Denne posten handler om problemer med å koble til trådløse nettverk i Ubuntu 8.04 og Ubuntu 8.10. Folk flest kan med andre ord trygt hoppe videre

Kort versjon: Prøv å skifte til WICD hvis problemer med å koble til trådløse nettverk, selv når disse vises som normalt i oversikten over tilgjengelige trådløse nettverk.

Siden jeg installerte Ubuntu for i fjor vår har jeg overhodet ikke hatt noen betydelige problemer. Snarere tvert imot har det fungert knirkefritt. Helt til for en måneds tid siden. Plutselig ville ikke pc’en lenger koble seg opp på det trådløse nettverket vårt. Den fant alle nettverkene, men klarte kun å koble seg opp mot de åpne nettverkene i nabolaget. Til vårt eget ba den gjentatte ganger om passord, men klarte ikke å koble seg på. Det var ingen tilsvarende problemer med å koble seg på nettverket når jeg forsøkte i Vista eller Xp.

Siden dette tydeligvis var et Ubuntu-problem forsøkte jeg først å oppgradere fra 8.04 Hardy Heron til 8.10 Intrepid Ibex. Dette var forsåvidt grei skuring; oppgradering er alltids greit og i tilfelle Ubuntu er det en ganske strømlinjeformet prosess uten de helt store utfordringene. Under oppgraderingen var jeg koblet til nett med kabel. For å øke spenningsnivået tok jeg kun en syltynn og halvslapp backup av dokumentene mine i forkant. Ikke noe prob. Alt var på plass etter oppgraderingen og nettet funket igjen!

Dagen etterpå sto jeg tidlig opp for å få unnagjort et par småting før jeg gikk på jobb. Nettet funket fremdeles:)

Så kom jeg hjem fra jobb og fant fram den bærbare for å surfe litt. Nettet funket ikke lenger. Av en eller annen grunn trengte den et par runder med oppgradert Ubuntu før alt vendte tilbake til å ikke funke igjen. Samme problem. En stund valgte jeg en klassisk løsning: Ignorere problemet og håpe det forsvant av seg selv. Jeg hadde uansett en rykende fersk Asus eee (med XP) som jeg kunne bruke.

Etter litt frem og tilbake fant jeg likevel løsningen. Det ser ut til å være to potensielle problemer som kan være årsak.

 • Problemer med å koble trådløse nettverk som bruker høyere kanaler.
 • Vårt nettverk bruker kanal 11 så dette kunne være et alternativ. Dessverre hadde jeg rota bort passordet til ruteren så i første omgang var det ikke mulig å bytte til en lavere kanal.

 • Network manager fungerer ikke skikkelig
 • Uklart hvorfor, men flere steder ble det foreslått å bytte program for å administrere trådløskoblingen fra Network manager (default) til WICD.
  Så byttet til WICD og etter et langt påloggingsforsøk klarte maskinen å logge seg på nettverket. Av og på med pc. Rett på nett!

  Jippi!! Bank i bordet.

  2 svar på “Wifi-problemer med Ubuntu 8.04 og 8.10”

  1. Bent Sigmund Olsen

   Trådløsproblemer ligger noe utenfor min rekkevidde. Stort sett har jeg gitt opp/bare latt problemet ligge i påvente av nye ubuntuversjoner. For min del har trådløsnettverskortene alltid fungert i starten, mens problemet oppstått underveis uten at jeg helt skjønner hva som er galt. Det gjorde det også noe komplisert å finne ut av for visste ikke helt hvordan best formulere googlesøkene.

   Har nå Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) på to pc’er og der fungerer det trådløse knirkefritt. Men da har jeg integrerte trådløs på begge. Har heller ikke sett antydninger til de problemene som tidligere har oppstått etterhvert. Løsningen som jeg skisserte i opprinnelige posten var å skifte Network Manager og såvidt jeg kan huske så funket det også over tid.

   Jeg vet ikke hvor aktuelt det er for deg, men en annen løsning er å teste ut Fedora eller en annen Linux-distribusjon. Mulig det funker der. En annen mulighet kan være å skifte det trådløse usb-kortet. Vet du om problemet ditt skyldes at Ubuntu ikke får usb-nettverskortet til å fungere eller om kortet funker men klarer ikke å koble seg på nett?

  Legg igjen et svar

  XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>