Rfid-applikasjon nr. 1: Latskap i fremtiden

Endelig fått testet ut Tikitag som jeg fikk i posten for et par dager siden. Videoen viser en enkel applikasjon hvor fjernkontrollen har fått en rfid-brikke. Det grønne klistremerket på den siste kontrollen inneholder selve rfid-senderen. Når denne brikken kommer innen rekkevidde for tikitag-leseren åpnes automatisk en nettside som viser tv-programmet.

Legg også merke til det enkle multifjernkontrollsystemet jeg har designet. I motsetning til kommersielle løsninger som fort kan koste flere hundre kroner og et par kvelder med studier av bruksanvisningen, er denne varianten meget billig og selvforklarende: 4 strips fra en 100stk pakke til 25 kr på Claes Ohlsson!

Tikitag-pakken er veldig enkel og lettfattelig å ta i bruk. Her ligger kanskje også begrensningen lenger nede i løypa men foreløpig en fin introduksjon til rfid. Foreløpig blir rfid primært brukt innen logistikk, en del kontorlokaler benytter også rfid-brikker istedet for nøkkelkort. Men i et informasjons- og medieperspektiv ligger rfids store potensiale som del av et internet of things (ligger helt klart en utfordring i å finne et godt norsk ord for dette, kanskje: objektnettet?). Enkelt forklart består dette av objekter og punkter i rommet knyttet opp mot informasjon på nettet (og motsatt). Eller for å si det litt mer komplisert:

«In computing, the Internet of Things refers to a, usually wireless and self-configuring, network between objects, such as household appliances.

The idea is as simple as its application is difficult. If all cans, books, shoes or parts of cars are equipped with minuscule identifying devices, daily life on our planet will undergo a transformation. Things like running out of stock or wasted products will no longer exist as we will know exactly what is being consumed on the other side of the globe. Theft will be a thing of the past as we will know where a product is at all times. The same applies to parcels lost in the post.

If all objects of daily life, from yogurt to an airplane, are equipped with radio tags, they can be identified and managed by computers in the same way humans can. The next generation of Internet applications (IPv6 protocol) would be able to identify more objects than IPv4 which is currently in use. This system would therefore be able to instantaneously identify any kind of object.» Wikipedia

Se også: tikitag, internet of things
og www.tikitag.com

2 svar på “Rfid-applikasjon nr. 1: Latskap i fremtiden”

  1. Heisann. Dette var jo skremmende interessant. Hadde vært spennende å lese om hvilke konsekvenser dette har for personvern og et eskalerende overvåkningssamfunn. Er redd for at det bare er et tidsspørsmål før disse brikkene kan opereres inn i menneskekroppen, og da er vi kommet fram til samfunnet i Minority Report allerede noen år før Phillip K. Dick antok. Du vil vel ikke at myndighetene – eller verre; Storkapitalen (sa den skremte kommunisten) – skal vite om når du finner det for godt å slå ihjel tiden med uheldige magasiner eller at reklameskiltene minner deg på hvilke av dine produkter som ikke fungerer som de skal, så hvorfor ikke kjøpe noe nytt? Kul multikontroll, forresten!

  2. Bent Sigmund Olsen

    Man har allerede begynnt å operere rfid-brikker inn i kroppen. Blant annet kan kundene til en nattklubb i Barcelona gjøre dette for å automatisere betalingen i baren: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3697940.stm.

    Personvernet som vi kjenner det er nok i ferd med å gå fløyten. I denne sammenhengen er det i Norge Vegvesenet og AutoPass-ordningen som har gjort de største og mest radikale inngrepene basert på denne type eller lignende teknologi: http://www.datatilsynet.no/templates/article____1728.aspx.

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>