Holbergprisen 2008: Fredric Jameson

Nei, jeg har ikke stavet fornavnet til Jameson feil. Istedet gikk den obligatoriske og tvangsaktige feilstavingen av navn ut over årets Nils Klim-prisvinner Anne Birgitta Pessi som fikk navnet stavd «Anna» i starten. Men dette er milevis unna Astro Piazzolla så ikke noe jeg kommer til å la gå ut over nattesøvnen.

Jameson er kanskje mest kjent for Postmodernism, or the cultural logic of the late capitalism. Jeg leste den for et par år siden og husker den som en av de mer lesbare postmodernismebøkene jeg har vært bortpå (generelt sett er anglo-amerikansk postmodernisme å foretrekke fremfor den kontinentale varianten). Selv har jeg satt pengene på den relativt ferske Archaeologies of the future om scifi og utopier. Har nettopp fått boka men, men åpningen er upåklagelig. Et passende tilfeldig sitat:

«On the social level […] our imaginations are hostages to our own mode of production (and perhaps to whatever remnants of the past ones it has preserved). It suggests that at best Utopia can serve the negative purpose of making us more aware of our mental and ideological imprisonment (something I have myself occasionally asserted); and that therefore the best Utopias are those that fail the most comprenhensively.»

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>