Er det Firefox- eller Googleøyeblikket som går mot slutten?

Google lanserte sin egen nettleser Chrome for et par dager siden. Foreløpig finnes den bare i XP/Vista -versjon så jeg har ikke testet den selv. Men utfra debatten i nettavisene og ikke minst i bloggosfæren kan man gjøre et par refleksjoner:

Chrome er en potensiell Firefox-dødare. De store massene vil uansett henge igjen i Internett Explorer, i den grad de overhodet har fått med seg at det eksisterer alternative nettlesere, så tror majoriteten av disse innerst inne at alt snakket om Firefox bare er jåleri og at IE er like god. Derimot kan Chrome tiltrekke seg mange tyngre brukere og ikke minst utviklere. Disse har tradisjonelt vært blant de viktigste brukergruppene for Firefox. Man kan nok også anta at Google vil passe på at Chrome integrerer Googles øvrige tjenester: Gmail, GDocs, Calendar osv. Samtidig er Firefox 3 fremdeles plaget av innkjøringsproblemer. Selv merker jeg at den krasjer påfallende mange ganger og slang heller ikke akkurat ræva i taket da jeg innså at alle utvidelsene som jeg brukte i den gamle versjonen ikke uten videre lot seg overføre til Firefox 3.

Chrome kan få googlebremsene på for fullt hos de mest avanserte brukerne. Debatten om brukerbetingelsene som må svelges for å kunne bruke Chrome roet seg forsåvidt ganske kjapt, og den foreløpige dommen ser ut til å være at Google gjør dette av mer praktiske årsaker. Likevel er det en påminnelse om at man bør være forsiktig med å lene seg for mye på tjenestene til en amerikansk programvaregigant. Om enn noe usannsynlig så er det også kanskje en mulighet for at sammenkoblingen mellom Chrome og øvrige Googletjenester kan begynne å ligne på Microsofts koblinger mellom Windows og øvrige programmer.

Oppdatert: Ting går forøvrig unna i et heidundrende tempo: Google restores Chrome’s shine

Ett svar på “Er det Firefox- eller Googleøyeblikket som går mot slutten?”

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>