Re-installere XP ved siden av/over Ubuntu

Det er et par måneder siden jeg installerte ubuntu på pc’en min. Så langt har det fungert mer eller mindre knirkefritt. Et par mindre turer innom Vista-partisjonen har det blitt, men også disse blir det stadig færre av etterhvert som jeg blir mer kjent med Ubuntu. Uansett kan Ubuntu eller andre Linuxvarianter anbefales som et alternativ til windows.

Før jeg installerte Ubuntu på den bærbare pc’en som er i daglig bruk, testet jeg det ut på en gammel bærbar som sto ubrukt. Jeg har tidligere hatt problemer med partisjoneringen på denne ( Grub Error 17) og siden jeg uansett ikke brukte denne maskinen installerte jeg Ubuntu over Xp istedet for på to partisjoner. Men siden jeg nå bruker Ubuntu konstant på den vanlige pc’en, har jeg ikke lenger bruk for en testversjon av Ubuntu. Derfor ville jeg istedet re-installere Xp på denne gamle maskinen. Det var lettere sagt enn gjort. To problemer:

1. Når jeg startet opp med de originale system recovery-cd’ene stoppet installasjonsprosessen ganske kjapt fordi Xp hverken kjente igjen filsystemet eller klarte å finne en partisjon den kunne installere seg på. Dette problemet fant jeg en løsning til her: How to install windows after Ubuntu with gparted

2. Etter å ha fulgt instruksene lot xp seg installere uten problemer. Men når jeg startet opp igjen var det tilbake til de gamle Grub error 17-problemene (såfremt du ikke sliter med nøyaktig samme problemet: glem alt du har du lest om «grub«). Løsningen på dette problemet fant jeg her: Super Grub Disk. Her finner man også en utfyllende wiki om grub og super grub, deriblant en oversikt over Boot problemer.

Med hjelp av de to ovennevnte sidene forløp det hele uten problemer, men det er en tidkrevende prosess (alt går automatisk men mye venting). Jeg drakk øl og så på en film på TV-Norge mens jeg gjorde dette, delvis derfor lar det seg ikke gjøre å komme med en mer detaljert forklaring på alt som skjedde. Dessuten liker jeg å tro at det å bruke fredagskvelden på å installere xp på en gammel bærbar ikke er så trist som det høres ut til; å avslutte med å bruke en time på nitidig beskrive hvert steg i prosessen derimot…

Ett svar på “Re-installere XP ved siden av/over Ubuntu”

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>