DVD-kopibeskyttelse i Ubuntu/Two-Lane Blacktop

Å kjøpe dvd’er er sjansespill for tiden. Er man ikke påpasselig har man plutselig fått med seg hjem en dvd med kopibeskyttelse og disse har en lei motvilje mot å la seg avspille på pc’en. En av filmene som har blitt stående usett på hylla på grunn av dette er den klassiske 70-talls bilfilmen Two-Lane Blacktop.

Et innfall gjorde at jeg forsøkte p se filmen en gang til, denne gangen med Qxine, et av filmavspillingsprogrammene som fulgte med Ubuntu. Det gikk helt knirkefritt (eller kopibeskyttelsen funket ikke, alt etter som).

Dermed fikk jeg endelig sett et av høydepunktene i den obskure 70-talls genren eksistensiell bilfilm. Kan på mange måter ligne på fransk nyfilm fra 50-tallet: fravær av skikkelig dialog, ingen normal handling, generelt gretne personer, obligatorisk blek, tafatt kvinnelig birolle og generelt manglende retningssans. Men i stedet for å henge rundt pÃ¥ kafeer i europeiske storbyer sitter personene i disse filmene nesten utelukkende bak rattet på en bil som harver avgårde i 150 km/t, som regel uten helt å vite hvor de skal. Høydepunktet i denne genren er utvilsomt Vanishing Point. Mer på siden genremessig, men med mye av den samme stemningen og filosofiske undertonen finner man blant annet skrekkfilmen The Car og ikke minst låner Tarantino veldig mye fra disse filmene i Death Proof.

Se også NY Times: Notes for a Theory of the Road Movie

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>