En uke med Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Skjermdump

Forrige torsdag ble den nye versjonen av Linux-operativsystemet Ubuntu lansert. Etter å hatt det innstallert i en snau uke er jeg fremdeles relativt entusiastisk. Det er selvfølgelig en del særegenheter man må venne seg til når man kommer rett fra Vista/XP, men Ubuntu er blitt så brukervennlig at man i liten grad støter på uoverkommelige problem. Dessuten lugger det uansett selv de gangene man begir seg utpå med nyinnstallerte Windows-systemer.

Installasjonen gikk greit. Jeg har riktignok gjort dette før, men selv for en nybegynner er dette en relativt overkommelig oppgave (vil man gjøre det ekstra enkelt finnes en egen Windows-installer: Wubi). Tidligere har det største problemet mitt vært å forstå partisjoneringsalternativene. Dette har forblitt et mysterium men denne gangen ordnet det seg uten nevneverdige problemer (Ikke spør hvordan). Hvis man kun vil ta en kjapp kikk er det også mulig å kjøre Ubuntu fra CD-rom uten at det blir installert.

I det minste i den overfladiske bruken opplever jeg overgangen fra Vista til Ubuntu som enklere enn til Mac. Utseende på skrivebordet er tilnærmet identisk med tidligere Ubuntuversjoner og utgjør heller ikke et dramatisk sprang fra Vista. Innloggingssekvensen er mye roligere enn oppstartfanfarene til Vista og skrivebordet er mer eller mindre tomt; i motsetning til Vista/XP som allerede ved installasjon har en solid dose med (i hovedsak uønskede) applikasjoner klistret til skrivebordet. Ubuntu er relativt nedstrippet så en viss innledende innsats for å tilpasse den etter behov kan lønne seg i starten. blant de viktigste pre-installerte programmene er Firefox 3 og Open Office. I tillegg installerte jeg tidlig Avant Windows Navigator (det mac-lignende brettet med programikoner nederst i skjermbildet over).

Installering av nye programmer er kanskje en av de største forskjellene mellom Linux og Windows. Fra Windows er man vant til å laste ned programmene fra nettet eller CD-rom og så starte .exe-filen. I Linux derimot ligger de fleste av programmene i egne bibliotek som administreres av et eget program. Jeg blir sikkert vant til dette etterhvert, men foreløpig er installsjonsprosessene preget av dempet forvirring; Spesielt de gangene alt tilsynelatende går knirkefritt, men hvor det ikke er mulig å finne det nyinnstallerte programmet etterpå.

Firefox 3 er relativt velkjent terreng. Eneste problemet foreløpig er at mange av tilleggene ikke fungerer riktig ennå siden 3 kun er i betaversjon, men dette ordner seg sikkert snart og er uansett ikke et Ubuntu-problem.

Allerede i Vista brukte jeg Open Office, i tillegg til Google Docs, så på dette området blir Ubuntu og Vista helt like. Jeg har brukt Open Office siden jeg kjøpte ny pc og det er et mer enn fullgodt alternativ til Microsoft Office. Såfremt det ikke er helt særegne årsaker til det, kan man trygt droppe den drøye tusenlappen til en Office-pakke til fordel for gratisalternativet Open Office. Den økte bruken av Firefox, Open Office og ikke minst nettleserbaserte applikasjoner er en av årsakene til at overgangen fra Windows til Linux er ganske smertefri.

Ubuntu-fontene bidrar til å sette særpreg på bruksopplevelsen, likefullt installerte jeg kjapt en Microsoft-fontpakke, ikke minst fordi fontene jeg bruker mest (Trebuchet og Arial) ikke er del av Ubuntu-fontene.

Jeg har en HP Pavilion dv6000. Rundt omkring på diverse Ubuntu-fora har det vært nevnt at HP og Ubuntu ikke alltid går helt sømløst sammen. For min del har tidligere forsøk med Ubuntu stoppet opp blant annet på grunn av forskjellige kompatibilitetsproblemer med både min nåværende og forrige Hp-bærbare. Et eksempel er det trådløse nettverkskortet som ikke fungerte tilstrekkelig når jeg testet ut Ubuntu for et år siden med min forrige bærbare. Nå funker det uten problemer.

Et pluss at man har tilgang til Vista-dokumentene fra Ubuntu, riktignok et irritasjonsmoment at snarveien til Vista-dokumentene ikke ser ut til å fungere før man har åpnet et av dokument inne aktuelle folder.

Planen denne gangen er å bruke Ubuntu i det daglige i en god stund fremover for å få et skikkelig inntrykk. Foreløpig er jeg strålende fornøyd. Ubuntu er også et hyggeligere sted å være enn Vista/XP. Det er mindre forstyrrende elementer i form av advarsler og meldinger, færre programmer som prøver å minne deg på at prøvetiden er gått ut eller at de trenger oppdateringer, muligheten for flere skrivebord gjør det lettere å beskytte seg selv mot ens egen uvane med å multitaske foran skjermen og ikke minst: Selv om jeg ikke har de helt store motforestillingene mot Microsoft, er det unektelig tilfredstillende å klare seg uten.

Tidligere post:
error 17

Se også The Great Ubuntu-Girlfriend Experiment for en grundigere gjennomgang av en windows-brukers første møte med Ubuntu.

Ett svar på “En uke med Ubuntu 8.04 Hardy Heron”

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>