Navn på Wifi-nettverk i Rosenbergsgate/Fosswinckelsgate

I all beskjedenhet, et aldri så lite etnografisk nybrottsarbeide: En Flickrbildeserie som viser navn på trådløse nettverk i Rosenbergsgate og Fosswinckelsgate, se billedserie (Trykk på bildene for å få opp full størrelse med navn). Eller for å være helt presis; navn på nettverk som er registrert i disse gatene. Radiusen kan være 50-70 m. Uansett er poenget først og fremst å finne ut hva folk kalte nettverkene sine. Vi hadde problemer med vårt i en lengre periode, og da benyttet vi forskjellige åpne nettverk i nabolaget. Da ble jeg også oppmerksom på de tidvise snodige navnene folk ga nettverkene sine. En dag været tillot det tok jeg en spasertur med Ipaqen og spaserte gjennom gatene og registrerte navn på alle nettverk.

Oversikten er nok litt upresis, både fordi radiusen på nettverkene og på ipaqens nettverkskort er ganske lang så mange av nettverkene ligger nok i andre gater. Det kan også hende at feil liste er kommet til feil bilde. Siden jeg bor i området og er ganske lommekjent, antok jeg at det skulle være enkelt å holde styr på hvilke registreringer som hørte til hvilke bilde osv. Det var ikke tilfelle, hvilke i seg selv var en meget interessant metodisk erfaring. En enkel måte å omgå dette problemet på ved en senere anledning kan være å følge Makes bruksanvisning for geotagging
. Men det forutsetter god GPS-dekning, hvilket ikke alltid er tilfelle i trange bygater.

Men poenget her er altså færst og fremst å få svar på det lett trivielle spørsmålet: Hvilke navn blir gitt til trådløse nettverk i Norge i 2006?

Veldig mange av benytter utstyrsnavn (3Com, Linksys, Airport osv.) eller operatørnavn (UiB, Telenor Mobil WLAN), andre kalles opp etter brukerne eller adressen (bente, otto, mb11, Eddidyret), det fins lett spøkefulle navn (Savner Sandnes Kebab, Fraggleberget, Valhall, Hybelkanin, Pimpin), men de to morsomste kategoriene navn er de som ironiserer over sikkerhet: Ingrids Private Nett (åpent), og ikke minst den lett ironiske gjengangeren default (som alltid er åpen), flere av nettverksnavn avslører også en bevissthet om at andre enn brukerne selv registrere at de er der: Er du interessert? (selvfølgelig åpent), Ligg Unna (åpent).

Det borger jo for adskillig ytdyping og teoretiseringer, for ikke å snakke om en oppfølging om en stund for å se om det er kommet til noen nye trender. Her er det bare å følge med.

Her er den komplette listen i tilnærmet kronologisk rekkefølge fra Nøstet-siden av Rosenbergsgate og hele veien til enden av overlappende Fosswinckelgate (Flickr-bildeserie m beliggenhet):
3Com
Twin Airbus
Telenor Mobil Wlan
0300 6640
0301 7524
hp setup
Imao
mb 313et
rb9
14073740
Penhouse 11
61b71b
Birte
Home
1414 Klikken
Hesjestaur
Spindelvev
bente
flaksen
SMC
Toppen
default
61b71b
3Com
SpeedTouch9FE8FO
Bente
GIGABYTE
SMC
WLAN
UIB
6773 6655
Josh
DISCOVERY
Freja’s Apple Network
KongBsnett
SMC
Tatonka
Ingrids private nett
Philips
Airport
UIB
Tatonka
Lucky Strike
Topcom
6773 6655
Bjorn
Savner Sandnes Kebab
Unagi3
Eddydyret
FWGT45
GIGABYTE
Helst
Jansen Airlink 7954
Fosswinckel
Jenet
Pelle
Ligg Unna
Pimpin 
My Wlan

2 svar på “Navn på Wifi-nettverk i Rosenbergsgate/Fosswinckelsgate”

  1. Humla

    Ja, det er eit flott stykke forskning, men vi kunne ønske oss ein litt meir oversiktleg presentasjon. Her blir det litt mange linker og brukaren må fomle rundt på eiga hand. Spesielt skuffande er det når ein veit at forfattaren har arbeidd tett med den tidlegare markeds- og kommunikasjonssjefen i Festspillene. Lurer forresten på kva han skal ta seg til no? Ser vi kanskje konturane av eit vakkert samarbeid ein gong i den nære framtid?

Legg igjen et svar

XHTML: Du kan benytte disse taggene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>